Hekel aan ruitjes

Houthakkers overhemd

Hekel aan ruitjes

Ruitjes, je moet er maar van houden en het moet je maar staan. Toen ik in een ver verleden mijn latere man (tegenwoordig ex) ontmoetten, gingen we samen kleren kopen. Een spijkerbroek en een geblokte, roodgroene blouse. Ik dacht dat ik het zelf had uitgezocht, maar manlief vertrouwde me even later toe dat hij me zo het liefste zag. Ruitjes, dat doet me altijd denken aan clowns. Geruite jasjes en pofbroeken, met een geruit lapje. Leuk, maar niet in de zin van hip of cool.

Ruitjes in perspectief

Vanaf dat moment had ik eigenlijk al een beetje een hekel aan dat geruite bloesjes, maar dat merkte ik pas later, na de scheiding. Toen ik alles nog eens overdacht en in het juiste perspectief kon zien, ontdaan van de roze wolk van het begin en de scherpe kantjes op het einde. Ruitjes stonden me wel, daar niet van, maar ik heb liever iets bloemigs of nog beter, effen. De clown uithangen kan altijd nog, bijvoorbeeld als droevige zwart/witte Pierrot.

Houthakkers hemden hebben ruitjes

Ruitjes (vooral rood met witte) staan voor straight, rechtlijnig en houthakken. Voor mensen die nooit een Fashion startpagina zouden bezoeken zeg maar. Voor nuchterheid (ik bedoel dan niet tijdens de avonduren of het weekend), reinheit (ze moeten wèl rood-wit of blauw-wit geblokt zijn) en voor Alpenblick. En vooral voor Duits, voor Duitsers en voor iedereen die meer materialistisch en realistisch is ingesteld dan spiritueel. Hoewel de Amish meen ik ook behoorlijk spiritueel zijn maar tegelijkertijd ook heel aards en middeleeuws. Enfin je begrijpt wel wat ik bedoel als ik zeg ruitjesmens toch? Hokjesdenken, het is niemand vreemd.

Squares versus flowers

Bloemetjes en andere patronen staan voor spiritueel, zweverig, empathisch en vooral LOVE. Voor openheid en hartelijkheid, voor vrijheid en voor liefde voor moeder aarde. Hoe zeer stereotypen je blik op het leven bepalen, daar kwam ik pas veel later achter. Blijft een feit dat heel veel mensen af gaan op het uiterlijk en we (vaak onbewust) ook signalen (willen) afgeven aan anderen door middel van onze kleding.

Vooroordelen tegen ruitjes en lederhosen

Toen ik dan ook voor Lederhosen ging bloggen, moest ik toch eerst wel een drempel overwinnen van vooroordelen. Echter, ruimdenkend als ik ben en vooral ook als liefhebber van een feestje, een dansje, Grolsch, halve liter pullen, Achterhoekers an sich (hoe ze toch altijd die nuchtere mentaliteit weten te koppelen aan een kratje bier is mij een raadsel maar spreekt me wel enorm aan) en WeiB bier (vooral met deze temperaturen heerlijk met een schijfje citroen), wilde ik me best eens aan de lederhosen wagen.

Back to nature

En je zult het niet geloven, maar ik merkte dat er niks mis is met een lederhosen. Sterker, zo’n prachtig geborduurde leren broek die getuigt van handwerk, wekt een gevoel verbondenheid op. Verbonden met de natuur en de kringloop waarvan wij allen deel uitmaken. En van duurzaamheid en eeuwigheid en historisch besef. Want waren de eerste kleding die we als neanderthalers maakten niet van leer? Hoe machtig moet het voelen, je eigen hert te schieten met pijl en boog, je bij een kampvuur te goed te doen aan hertenbiefstuk en je te hullen in het velletje van het zelf geschoren beest, zodat niets verloren gaat? Heerlijk moet dat geweest zijn, die tijd dat de Online Internetwinkel nog niet bestond:).

Piraten, highlanders en musketiers

Back to nature, de oer aandrang om te verzamelen en te rusten bij een kampvuur, dat is het gevoel dat de lederhosen bij mij opwekt. Van broederschap ook. Alleen dat ruitjeshemdje, dat hoeft van mij niet. Net zo min als de alpensokken en schoenen. Wil je weten hoe je heel stoer voor de dag kan komen met zo’n lederhosen? Zo’n musketier of piraat draagt altijd een leren broek, maar dan gecombineerd met hoge laarzen en een vetleren jas. Niet zo prettig misschien met tropische temperaturen, maar wel een heel vet gaaf gezicht in de winter. Ben je na het lezen van de blog meer geïnteresseerd in een andere vette look voor partykleding of ga je toch liever voor de traditionele alpenoverhemden?

Laat het ons weten op facebook!

 

Leave a Reply