Fit blijven met bier

polka lederhosen

Fit blijven met bier? Het kan! Bier bevat veel vitamine B, heel belangrijk voor iedereen met stress en een hekel aan meergranen producten (zoals volkoren brood, quinoa, spelt, havermout en ander superfoods). Mannen hebben doorgaans geen enkel moeite met een Duits dieet. Bier, Bratwurst en BBQ, wat wil een mens nog meer? Vezels voor de stoelgang? Niet nodig, daar heeft de echte bierdrinker heus geen moeite mee.

Gevecht tegen de zwaartekracht

Toch gaat ook de gezondheidshype niet aan mannen voorbij, die hebben immers ook niet ht eeuwige leven. Net als de vrouwen, gaan mannen steeds meer letten op hun postuur. En zeker wanneer de oorspronkelijke jeugdige veerkracht (zo na het dertigste levensjaar:)) het laat afweten en de zwaartekracht begint te winnen, dan gaan mannen massaal naar de sportschool, of komen een mountainbike. En dat niet alleen om in de nieuwste mode te passen, maar gewoon omdat je beter voelt zonder overgewicht.

Repeaters met de Krügen

Nu is dat voor de man in Lederhosen natuurlijk ondenkbaar, dat sportieve gedoe. Liever zingt hij nochmals “Ein prosit” en beperkt hij de lichaamsbeweging liefst tot het heffen van het glas. Nu zijn repeaters een goede bekende bij de sportschool. Oefeningen worden veelal uitgevoerd in 10-15 herhalingen en dan in setjes van drie. Hoe zwaarder het gewicht, hoe minder vaak de herhalingen, maar dat geldt voor de gevorderde. Dus voor je afreist naar het Oktoberfeest, waar het bier in liters gedronken en geschonken wordt in loodzware literpullen, moet je heel wat oefenen. De serveersters kunnen er ook wat van: het wereldrecord (uiteraard van het Oktoberfeest) is 18 pullen!

Mountainbiken

Er is dus goed nieuws voor de Lederhosenman. Eén fitnessoefening kent hij dus al. Het glas heffen. Door regelmatig van arm te verwisselen, zorg je ervoor dat je spieren zich evenredig ontwikkelen. Bijzonder handig ook voor het geval je met mountainbiken een sleutelbeen breekt. Mountainbiken? Doen lederhosen mannen dat dan? Jawohl, want dat is één van de weinige sporten die je prima kunt doen met een beertender. Want een sixpack, dat is natuurlijk niets voor de man in het leer.

Spijkerslaan

Een andere populaire oefening is natuurlijk het spijkerslaan. Mannen met (en zonder) baarden in leren jasjes en leren broeken (denk aan het type motorrijders, met name Harley Davidson) staan in een rondje rond een boomstam en proberen één voor één een grote spijker (die je zelf moet betalen à €1 per stuk of daar omtrent) in het hout te meppen. Degene die het eerst in het hout zit is de klos en betaald een rondje (bier natuurlijk). Vergis je niet in de energie die een dergelijke oefening kost, maar ook hier geldt: regelmatig wisselen.

Squatten met een biervat

De squat is bij geen enkele man echt populair, zelfs niet in de sportschool. De benen worden liefst stelselmatig over geslagen, net als de buik. Dat komt vanzelf wel, is de redenatie en uiteraard, is zulks niet het geval. Edoch, het ontslaat de sportieve drinker van de verplichting te squatten, alhoewel het liften van een biervat een prima uitdaging kan zijn. Advies: begin met een leeg vat en bouw langzaam op. Nog een tip: wees niet degene die ervoor zorgt dat het vat leeg is. Althans, niet voorafgaand aan je poging om in het guinness book of records te verschijnen. Let vooral ook op je onderrug, een zwakke plek, vooral bij bierdrinkers. Duitsland zou trouwens geen Duitsland zijn wanneer ze er niet een EK tje aan wijden:

Buikspieren trainen op de barkruk

Denk je nu, verdomd, dat klopt, van die rugpijn, lees dan vooral verder. Want pijn in je onderrug bij mannen (en vrouwen) die bier drinken,komt echt vaak voor. Dit heeft te maken met het vele zitten en met de overbelasting van je nieren, iets om wel in de gaten te houden. Rugpijn kun je voorkomen door je buikspieren te trainen, zodat je een holle rug corrigeert. Dat doe je als volgt. Zorg dat niemand kijkt, bijvoorbeeld wanneer je als laatste de kroeg verlaat. Klem je voeten onder de barkruk en leun voorzichtig achterover. Span je buikspieren aan en zorg dat je niet achterover lazert. Je begrijpt, een belangrijke oefening. Dat menigeen die spieren NIET traint blijkt wel uit de vele komische filmpjes op YouTube. Overigens gebeurt het niet alleen op een barkruk:).

Natuurlijk moet je ook op je houding letten als je gaat tillen, zeker iets zwaars als een biervat. Check dit grappige filmpje over verantwoord tillen stoere mannen!!!

En denk je nu, pffffff, al dat gesjouw, ik begin er niet meer aan, dan hebben we hier de oplossing voor jouw biervat (nee niet die bartender van je): De bierbandiet, handig voor als je in Amsterdam of Utrecht woont in zo’n leuk grachtenpandje en toch een flink feest wil geven.

Leave a Reply