Koningsdag de dag dat alles mag, ook je lederhosen?

Koningsdag kleding
Koningsdag keding hoeft natuurlijk niet oranje te zijn. Maar zou jij een lederhosen aandurven? Als liefhebber van alles wat op maar een feestje lijkt, verheug ik me natuurlijk op Koningsdag. Helaas niet een dag om in je Lederhosen rond te hossen, of toch? Wordt er in het Wilhelmus niet duidelijk gezongen dat we van Dui-hui-uitse bloed zijn? En aangezien Nederland als geheel helemaal niet meer zo vijandig staat ten opzichte van Duitsland, sinds mevrouw Merkel ook de grenzen een beetje dicht heeft gegooid, pleit ik voor een de revival van de Nederlands-Duitse vriendschapsbanden in de vorm van een gezellige Prosit in korte broek. Want op Koningsdag mag alles, dus waarom niet een beetje Duitse folklore.

Folklore en tradities

Koningsdag is natuurlijk sowieso een dag vol tradities. We hangen de vlag uit, kleden ons in oranje of rood wit blauw en kijken naar het Koninklijk paar. Ieder jaar is er een gemeente die vol spanning uit kijkt naar deze dag. Want dat dorp mag de Koning en zijn vrouw een dag lang vermaken. Nu heeft Willem vorig jaar al aangekondigd dat hij geen zin meer had in oud Hollandse spelen. Dus de huidige gastheer, de gemeente Zwolle moet iets anders bedenken dan ringsteken en de klompendans. Best lastig als je, net als ik op gegroeid bent met “Zwolle, de stad zonder dollen”. En, als ik op het programma kijk dan wordt het ook niet echt een feestje daar in het Noorden. Misschien dat ze volgende Koningsdag eens een kijkje moeten nemen op http://feest.linkhotel.nl/.

Gelukkig zijn er genoeg andere festivals waar je wel uit je dak kunt gaan, met of zonder Lederhosen. Bijvoorbeeld http://www.hardfest.nl. Veel stoere rockliefhebbers met lange haren en dikke Harleys, blijken een alpenhartje te hebben. Kijk maar eens naar de Schurzenjäger, een echte alpenrockband: https://www.youtube.com/watch?v=GR8qkfT63nQ&nohtml5=False.

Wie die mannen in lange leren broeken ziet zou niet verwachten dat ze de band zijn met de meeste hits op de oktober- bierfeesten. Maar deze stoere kerels draaien er hun hand niet voor om om als echte Bayerische Männer, in Lederhosen op te treden, met buikorgel natuurlijk en leren puntmutsen. Koddig? Nee. Gezellig? Helemaal.

30 april Bier vom FaSS

Zo’n feest als in Duitsland (waar ze van elke gelegenheid trouwens een bier- of wijnfeest maken), zal het op Koningsdag in Nederland niet worden vrees ik. En toch komen de mensen van heinde en ver naar Nederland, omdat de sfeer zo goed schijnt te zijn. Hopelijk hebben de Duitsers dit jaar een beetje beter in de gaten dat Koninginnedag niet meer plaats vindt op 30 april, maar drie dagen ervoor. Misschien moeten we de verdwaalde toeristen die op 30 april ongetwijfeld toch afreizen naar Amsterdam, maar eens een verrassing bereiden. Als we nu eens met zijn allen ons verkleden als Duitser, compleet met Lederhosen en alpenschoenen en dan op 30 april op het centraal station gaan staan. Waarschijnlijk zullen de toeristen denken dat ze in de verkeerde trein gestapt zijn of te vroeg uitgestapt zijn. Wedden dat het dan toch nog een hele leuke dag wordt?

p.s. Oranje boven

Mochten jullie nu denken dat we echt in lederhose naar koningsdag gaan, dan heb je het goed:). Maar natuurlijk wel voorzien van de nodige oranje attributen, let maar eens op. Voor één keertje shoppen we dan bij de concullega’s en gebruiken de overzichtspagina oranje-artikelen Jouwportaal. Altijd handig startpagina waar je alles kunt vinden voor Koningsdag!

Leave a Reply