Es ist Vakantie

Es ist Vakantie

Urlaub!

Zomer is bij uitstek mijn favoriete seizoen, mooi weer, fijn terrasje, lekker op vakantie. Helaas ben je niet de enige wanneer je tijdens de schoolvakanties weg gaat. Dat vertaalt zich in belachelijk hoge prijzen, vooral voor degen die willen vliegen. En dat terwijl je dichtbij huis ook kan genieten. Hoewel het weer in Nederland vaak een grote spelbreker is, is het weer in Duitsland al een stuk stabieler. Dit komt omdat het verder van zee af ligt waardoor de lucht droger is.

Jets geht es los

Vakantie begint op het moment dat je de deur achter je dichttrekt. Dat moment waarop je je afvraagt of je echt niets vergeten bent. De enorme opluchting op het moment dat je besluit, yes, we gaan, alles wat we niet bij ons hebben en toch nodig blijken hebben, kopen we onderweg wel. Heerlijk.

FF langs Nijmegen

Maar misschien ga je nog niet meteen weg, maar wil je eerste de vierdaagse van Nijmegen meemaken. Niet om te wandelen natuurlijk, maar om 21 juli Das Festteam in actie te zien, een party band uit de Heimat en natuurlijk vanwege de feestelijke entourage. Want dat het feest is, staat buiten kijf. En dat die brabo’s van bier houden, was natuurlijk allang bekend.

Laagvliegen

Daarna kan je in je eigen auto kan stappen en koers zetten richting de autobahn. Veel beter dan naar Schiphol waar files en lange wachtrijen en mogelijke andere vertragingen mij altijd bijzonder veel stress bezorgen. En dan heb ik het nog niet eens over het vliegen zelf. Met 300 man in een klapsigaar, je moet het maar durven.

Schadevrij naar de bestemming

Natuurlijk is autorijden veel gevaarlijker, maar de kans dat je een auto-ongeluk overleeft is weer een stuk groter dan dat van een vliegtuigcrash. Dus als je net als ik last krijgt van zwetende handjes en nachtmerries krijgt bij de gedachte met 200 km over de landingsbaan (raar dat er geen benaming is voor het opstijg-gedeelte eigenlijk) te racen alvorens als een raket gelanceerd te worden naar zonnigere oorden, doet er goed aan gewoon de auto, of nog beter de motor of trein te pakken. Motor en bier rijden gaat alleen niet goed samen dus wie graag meteen in de stemming komt, kiest voor de trein.

Alpen expres

Met de trein naar Duitsland of Oostenrijk is helemaal relaxed wanneer je de nachttrein neemt. Je neem eerst een flinke pot bier in de restauratiewagen, doet je pyjamaatje aan, en de volgende dag sta je te jodelen in de bergen tussen de lederhosen. Wat kan het leven toch mooi zijn. In de bergen voel je je sterk en sportief door al die frisse lucht. En net als in Frankrijk, kijkt niemand raar op wanneer je voor 12.00 een groβe weiβe bestelt. Bier komt er in halve liters dus dat groot kan je best achterwege laten bij je bestelling. Ook gewoon in lederhosen plaatsnemen op het terras is geen vreemde gewaarwording, dus neem ‘m sowieso mee. Als dat geen reden is om eens lekker dichtbij huis te blijven, dan weet ik het ook niet meer.

Feestjes af gaan of rustig in de biertuin kantelen

En natuurlijk kun je en passant ook wat zomerfeesten bezoeken. Want wie denkt dat het oktoberfeest het enige bierfestijn is, heeft het aardig mis. Vergis je echter niet in het fenomeen biertuin. Elk zichzelf respecterend oord heeft wel een. Verwacht niet dat de Duitsers op de tafel gaan staan. Een biertje drinken na of tijdens het werk, daar draait men de pul niet voor om. Heel beschaafd worden er met gemak een paar halve liters weg gekanteld. Maar gek doen, dat doen ze alleen in Oktober. Of in Zandvoort. Als ze zelf op vakantie zijn.

 

Leave a Reply