Een lederhose in Duitsland kopen?

Lederhosen

In Duitsland een lederhosen kopen?

Gilde Huis, Fritzlar, Centrum

Lederhose in duitsland kopen?

Een lederhosen koop je in Duitsland. Zou je denken. De Lederhosen en Duitsland zijn voor sommigen onder ons, onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet gek dus dat je geneigd bent te googelen op  “lederhosen Duitsland kopen” als je zo’n kek leren broekje wilt scoren.

De mooiste lederhosen koop je in Nederland

Maar net zoals je in Nederland niet overal houten klompen kunt kopen, is het nog niet zo makkelijk om een èchte lederhosen in Duitsland te kopen. Dat komt omdat de lederhosen lang niet overal populair is, zelfs niet in Duitsland. De beste kans maak je nog in Zuid Duitsland of zelfs in Oost-Tirol.  De kans is groot dat je daar wel veel te veel betaalt. Ofwel, waarom je een lederhosen net zo goed niet in Duitsland kunt kopen.

Waarom zou je je Lederhosen in Duitsland kopen

Je wilt natuurlijk niet als toerist nagewezen worden omdat je een foute lederhose hebt aangeschaft. Maar laat je nu juist in Duitsland zelf méér kans maken op een miskoop dan wanneer je deze online bestelt bij lederhosenwinkel.nl?

De meeste kans om een echte lederhosen in Duitsland te kopen maak je uiteraard in de deelstaat Beieren, bekend van de Oktoberfeesten in München. Daar wordt de lederhose in ieder geval één keer per jaar frequent gesignaleerd:). Op dat moment pas je lederhose in Duitsland kopen is echter je reinste waanzin, je weet zeker dat je dan teveel betaalt. Ook kun je er niet van op aan dat jouw maat aanwezig is en loop je de kans een nep broek te kopen, waarmee je eigenlijk een soort van bord om je nek hebt hangen met “groentje”.

Originele lederhosen in Duitsland kopen

Wil je een èchte lederhosen kopen in bijvoorbeeld Berchtesgaden, dan kom je al gauw terecht bij kleermakers die met de hand de lederhose snijden en stikken èn borduren. Vaak zijn het familiebedrijfjes waar vrouw en kinderen meehelpen de borduursel op de broeken aan te brengen. Je herkent deze broeken aan hun borduursels van dieren (wild, herten) en blaadjes. De maker op zijn beurt herkent een echte lederhose aan deze authentieke figuren. Je begrijpt dat voor dergelijke lederhosen al gauw duizenden euro’s neergeteld moeten worden.

Betaalbare Bavariaanse trachten hose

De lederhosen was van oorsprong een werkbroek, maar net als overal elders in Europa, heeft de jeans de leren broek zo langzamerhand vervangen als werkbroek. Toch is de lederhosen aan een comeback bezig, net als de dirndl jurken. Het is zelfs zo dat de trachtenkleding eigenlijk bij elk feestje goede sier maakt.  Net zoals in Amerika de prom jurk iets is waar de dames heel veel tijd in stoppen, zijn de duitse vrouwen èn meiden ver van te voren bezig met een passende dirndl uit te zoeken (lees gelijk alle tips en tricks voor wanneer je denkt dat jij of je vriendin wel wat hulp kan gebruiken bij het volbrengen van de sexy uitstraling). Mannen hebben het dan maar makkelijk, die hoeven alleen te bedenken of ze een korte of lange lederhose willen dragen (of kniebund, net onder de knie). En of ze die combineren met rode of blauwe ruitjes:). En dan praat je niet over een lederhose van duizenden euro’s natuurlijk.Volksmuziek, De Douane, Groep MensenVolksmuziek, De Douane, Groep Mensen

Kleren maken de man

Vergelijk het met de populariteit van vintage kleding. Kleren maken de man, en dus is het niet gek dat sommigen mensen de lederhose weer in alle glorie willen herstellen. Eigenlijk is het ook een stukje identiteit, en daarmee een stuk trots en vaderlandsliefde. Duitsers zijn er eindelijk weer trots op Duits te zijn. En Nederlanders hoeven zich niet langer te schamen als ze de liefde voor hun Oosterburen verklaren. Europese eenwording is toch het doel;)?

Verdwijnen van de grenzen en globalisering

Kortom, als jij een lederhose wilt kopen, dan hoef je daar natuurlijk helemaal niet voor naar Duitsland. Je kruipt achter de computer, of checkt je mobiel en bestelt een lederhose online. Let er wel op dat je een echt lederen lederhosen koopt. Ook in Nederland zit er veel verschil in kwaliteit. En geloof me, een kwalitatief goede lederhosen koop je echt niet onder de €50,- (denk je wel een echte leren broek gekocht te hebben, ruik er dan nog maar eens aan. Waarschijnlijk ruik je geen leer, maar een chemisch luchtje, hoogstwaarschijnlijk ook niet erg huidvriendelijk). Maar je hoeft er ook geen duizenden euro’s voor kwijt te zijn. Voor de prijs van een goede jeans, kun je net zo goed een echte lederhosen kopen.

Hoe herken je trouwens een echte lederhose?

Een echte lederhose is van leer, liefst hert of geit. De naad op de billen (bij een kniebund) loopt overdwars, een beetje rond. Het leer is effen en vertoont geen krassen of rare plekken. Hoe meer borduursel, hoe beter en hoe duurder je broek. De broek ruikt fris en uiteraard, naar leder. Als je hem aantrekt, zit hij prettig en jeukt niet.

Mag je lederhose strak zitten?

Ja! Zeker als je hem koopt. Leer is een natuurproduct en kan enkele centimeters uitlopen. Zeker bij de taille en de bovenbenen. Bij het lopen mag de broek je niet hinderen, maar de eerste keer gaan zitten, mag best ff lastig zijn. Koop je een broek die ruim zit, dan zal deze na enkele keren dragen te groot zijn. Ook dat is niet echt een probleem, want de kleermaker weet daar wel raad mee.

Used look populair

Koop nu vast je lederhose dan weet je zeker dat je in oktober je eigen, used-look exemplaar hebt. Want hoe glimmender, hoe beter! Kun je hem dus vast lekker inlopen met carnaval, je verjaardag, de trouwerij van je zus of het doopfeest van je kleinzoon. Mocht je denken, wat moet ik vredesnaam doen op zo’n oktoberfeest, kijk dan naar deze impressie van het oktoberfeest in München. En, wil je niet als toerist door de mand vallen, draag dan natuurlijk geen gympen of sneakers, maar alpenschoenen met alpensokken. En de bretels mogen best af, maar nooit los naar beneden hangen, elastieke bretels zijn trouwens ook not-done. Combineer je lederhose met een geblokt hemd in frisse kleuren en je bent helemaal een local bube.

Gouden regel om je staande te houden tijdens dit bierfestijn; eet altijd meer dan je drinkt:)! Misschien dat je nu snapt waarom de lederhose meerdere knopen heeft, handig toch zo’n uitbuikstand:)!

Leave a Reply