Duitsland, top land

Top oder Flop

Duitsers hebben geen humor en zijn dol op schlagers. Het zijn van die vooroordelen die er niet eenvoudig uit te krijgen zijn. Toch is het een enkele Nederlander gelukt om in Duitsland voet aan de grond te krijgen. Denk aan Rudi Carell in het komische genre en aan Herman van Veen in het andere uiterste, dat van het gevoelige volkslied. Maar Duitsland heeft ook veel pluspunten!

Duitse humor en bier

Eigenlijk hebben Duitsers best wel humor, misschien juist wel vanwege de dagelijkse pint. Bier is geen alcoholische versnapering maar hoort gewoon bij het leven. Eigenlijk is het gek dat er geen bier uit de kraan komt, anders zouden ze zich er vast en zeker ook mee wassen. Schijnt trouwens heel gezond te zijn voor je haar. Misschien hebben ze ook wel gelijk. Want staat Frankrijk bekend om de hoge aantallen leverkanker, dat in verband gebracht wordt met de overvloedige en vroegtijdige consumptie van wijn, Duitser zijn over het algemeen heel gezond. Misschien wel omdat ze regelmatig een Feest organiseren:).

Een eenvoudige, doch voedzame maaltijd

Spanje heeft Flamenco en paella, Italië de toren van Pisa en natuurlijk Pizza, maar Duitsland heeft Schlagers, bier en bratworst. ze ontbreken op geen enkel feest. En stiekem is Nederland daar dol op. Want wie een paar weken op vakantie is geweest in Spanje of Italië, en zich tegoed heeft gedaan aan liflafjes, chianti of sangria, verlangt heftig terug naar bruin brood, aardappels en een gehaktbal. Ook de Duitsers zijn dol op hun brood, dat meestal een beetje zuurdesemachtig is maar wel keigezond. De kartoffel ontbreekt niet op het menu. Alleen die leberknudeln zijn volstrekt onverteerbaar, in Hollandse ogen wel te verstaan.

Hoe ouder, hoe schlager?

Waaraan danken Duitsers dat norse, of suffe Schlager imago? Misschien komt het door de organisatie van het Duitse leven. De meeste mensen wonen rond Berlijn of in het Ruhrgebied, de rest is relatief dun bevolkt. Hier, op het platteland, is sport en het verenigingsleven heel belangrijk. De vereniging staat  eigenlijk aan feest. Gezelligheid en tradities, waarbij de lederhosen natuurlijk al snel in beeld komt, zijn belangrijk. Jonge mensen trekken daarom al snel naar de stad, terwijl de ouderen houden vast aan hun cultuur en tradities. Vergelijk het met de taal en klederdracht in Spakenburg of Zeeuwse dorpen.

Duitsland vergrijst

Gemiddeld zijn Duitsers zelfs het oudste van heel Europa: http://www.nu.nl/buitenland/3639507/duitsers-gemiddeld-europas-oudsten-.html. Dit moet je alleen anders interpreteren dan het lijkt, het gaat over de gemiddelde leeftijd van de bewoners, oftewel, er wonen relatief veel ouderen in Duitsland. De gemiddelde levensverwachting ligt onder die van Nederland, namelijk “slechts 79,2.

Bier, braadworst en brot

Dat bier en bratwurst niet goed zijn voor de lijn is algemeen bekend. Het percentage mensen dat te zwaar is, ligt dan ook een stuk hoger dan in Nederland. Meer dan 25% van de Duitsers leidt aan Obesitas, in Nederland is dat percentage 18%. Maar de Duitsers zijn toch nog een stuk gezonder dan de USA, daar is 33% van de bevolking te zwaar. Je mag Duitsers dan niet grappig vinden en nogal traditioneel ingesteld, maar als Nederlander zijn we stiekem best wel thuis in de heimat. Schnitzel, bier und schlafen, dat zijn woorden die we nog wel kunnen onthouden. Misschien af en toe nog een lederhosen daaraan toevoegen. En daar waar wij de Duitsers verwijten dat ze nooit proberen een woordje Engels te spreken, zijn we er maar wat blij mee dat we zelf, met weinig moeite, onze taal Duits kunnen laten klinken. En verbaasd staan, wanneer de Duitsers ons ook nog eens goed blijken te verstaan. Misschien toch nog niet zo’n gekke gewoonte om gewoon je moerstaal te spreken.

Duitsers en carnaval

Dat duitsers ook goed in carnaval vieren zijn, weten we misschien niet zo goed. Maar in Keulen weten ze bliksems goed hoe ze carnaval moeten vieren. En dat ze dan meer uit de kast halen dan alleen de lederhosen, staat als een paal boven water. Net als in Nederland duurt het carnaval meerdere dagen. Soldaten en dansmariekes zijn opvallend veel vertegenwoordigd. Dat komt omdat in de 19e eeuw het carnaval een katholiek feest is. En in de tijd dat de Protestante Pruisen de scepter zwaaide in Keulen, was het carnaval een mooie uitlaatklep om onder die verdrukking uit te komen. Omdat tijdens carnaval altijd de machthebbers buiten spel en voor gek gezet worden, is het logisch dat het militaire uniform onderwerp is van spot tijdens het carnaval.

De Duitse spijkerbroek

De lederhosen is voor de duitsers wat de jeans is voor de Amerikanen. Een echte werkbroek dus. Maar niet overal in Duitsland is men even gecharmeerd van de leren broek met bretels. Alleen in Zuid Duitsland lijkt men eeuwig trouw te zijn aan de lederhosen. Buiten bavaria en Tirol, draagt jong en oud net zo lief een echte jeans of spijkerbroek. Echte haute couture vind je er niet, daarvoor moet je in Parijs zijn. Gelukkig hebben ze goed internet. Dus ben je in Duitsland en heb je iets moois nodig, kijk dan voor alle modezaken op fashion Jouwportaal.

Leave a Reply