Dirndl strik uitleg

Dirndl strik knopen? Vergeet de betekenis niet!

Net als de Lederhosen is de Dirndl een traditioneel Beiers/Oostenrijks klederdracht. Beide zijn vooral bekend van het Oktoberfest, maar ook tijdens je skivakantie in de Alpen kom je nog wel eens dames of heren in traditionele klederdracht tegen. In tegenstelling tot een lederhosen kunnen dames een dirndl op verschillende manieren dragen. De strik kan namelijk op verschillende manieren geknoopt worden. En je raad het al.. de manier waarop de Dirndl strik is geknoopt heeft een betekenis. Benieuwd naar wat de strik zegt over de dragende vrouw? Lees verder!

Regels voor het dragen van een dirndl strik

Als je voor de eerste keer van plan bent om naar het Oktoberfest te gaan, dan is het handig om te weten wat de betekenis is van de manier waarop je de strik draagt. Je zou het misschien niet denken, maar de manier waarop je de strik draagt geeft je relatiestatus aan. Om misverstanden te voorkomen hebben we de betekenissen van het links, rechts, in het midden of achter dragen van de dirndl strik op een rijtje gezet:

 

  • Links: door de lus links te knopen geef je aan dat je vrijgezel bent. Door de dirndl strik links te knopen geef je aan dat mannen je mogen benaderen voor een gezellig praatje.
  • Rechts: als een dame de strik rechts heeft geknoopt, dan betekent dit dat ze een relatie heeft of zelfs al getrouwd is. Geen zin in een babbel met mannen? Zorg ervoor dat de lus rechts zit.
  • In het midden. Het dragen van de dirndl strik in het midden aan de voorkant zegt niets over de relatiestatus van de draagster, echter is de traditionele betekenis dat de draagster maagd is.
  • Lus achter. Als een dame de strik van het dirndl schort aan de achterzijde draagt dan betekent dit dat ze een weduwe is.

 

Tijdens een Oktoberfeest in Nederland weten waarschijnlijk weinig mensen de betekenis achter de manier waarop je de Dirndl strik draagt. De regels zullen dan ook niet zo zwaar wegen, maar draag je een Dirndl in Oostenrijk, Zwitserland of tijdens het Oktoberfest in München? Dan is het wel handig om rekening te houden met de betekenis.