geschiedenis van de lederhosen

Andreas Gabalier droeg ze, Pep Guardiola draagt ​​ze de laatste tijd. Maar waar komt de leren broek eigenlijk vandaan? Noch de inwoners van Beieren, noch de Oostenrijkers hebben ze uitgevonden. Strikt genomen liggen hun roots niet eens in Duitsland. De voorouders van de leren broeken van tegenwoordig worden beschouwd als Franse culottes, een soort rijbroek die meestal van fluweel of zijde is gemaakt.

De landbouwbevolking begon ze te ontdekken

In de laatste decennia van de 18e eeuw begon de landbouwbevolking van de Alpen de smaak van aristocratisch gesponnen garen te ontdekken. Geleidelijk vervingen culottes de zware broeken en lompen van de boeren. Omdat de belasting van de broeken in de stallen en velden totaal anders is dan die van de hofedele banketten, gebruiken gewone mensen slijtvast leer om de culottes te maken. De lederhosen zijn geboren!

Met de Napoleontische oorlogen en de oprichting van het nieuwe Oostenrijkse rijk werden klederdrachten een onmisbaar onderdeel van patriottische vieringen. In navolging van Oostenrijkse en Beierse aristocraten gaf de hogere klasse de voorkeur aan bergkleding of jagerskleding. Op deze manier worden korte leren broeken, ook wel Krachlederne genoemd, algemeen erkend en populair.

Met de opkomst van het bergtoerisme na de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde de korte leren broek zich eerst tot een populair fenomeen onder zomertoeristen. Iedereen wil de leren "Sepplhose" zoals de lokale bevolking. Tegenwoordig wordt het in veel gebieden nog steeds in eenvoudige vormen gedragen, zoals slijtvaste werkbroeken en vakantiebroeken waarop festivallogo's zijn geborduurd. Het is geen toeval dat zomerresorts zoals het Salzkammergut van de Habsburgse dynastie, de wijk Miesbach van de Wittelsbach-dynastie of Salzburg, het centrum van de beroemde festivalvereniging, nog steeds de kerngebieden van Dirndl en Lederhosen zijn. Tegenwoordig trekken mensen uit Wenen, München en andere delen van de wereld naar deze gebieden om de plaatselijke kostuums te bewonderen.

Er zijn veel verschillende soorten lederhosen

Er zijn veel verschillende soorten leren broeken – van Krachlederne, Plattlerhosen, Stiefelderhosen en gekleurde leren broeken. Leer is een bijzonder duurzaam en comfortabel materiaal. Gelooid hertenleer wordt voornamelijk gebruikt om leren broeken te maken, maar kan ook worden gebruikt om andere zachte leersoorten te maken. De stijlen van tegenwoordig lijken onbeperkt, maar één ding is zeker: alle mensen zien er goed uit in een leren broek!

Sommige modellen zijn streekgebonden en enkel daar verkrijgbaar. Maar Lederhosen.nl biedt ook een ruim assortiment. Zo zijn er Lederhosen pakken, Lederhosen dames, Heidi jurken, Dirndl jurken, grote maten Dirndl jurken, Tiroolse overhemden, van Oktoberfest kousen en sokken tot Oktoberfest sieraden, Oktoberfest decoraties voor verschillende evenementen in Duitsland en Nederland.

Gebruik van verschillende naden

Kleermakersnaad – zakkennaad

Bij de kleermakersnaad wordt de stof meestal naar binnen gevouwen, waardoor alleen de naden zichtbaar zijn. Aan de andere kant heeft de zak het voorrecht om het leer eraf te kloppen met een extra strook leer als "gele naad".

Plaatnaad – kruisnaad

In de Donau- en Innregio's en de regio Salzburg heeft het achterstuk een platte naad, ook wel ventilatienaad genoemd, en is versierd met prachtig reliëfborduurwerk. Deze naad kan gemaakt zijn voor mensen te paard, omdat de functie en versiering van de paneelnaad alleen op het zadel kan werken. De kruisnaad is een standaardnaad die verticaal op het zitvlak uitkomt. Zoals de naam al doet vermoeden, zijn de achterste kruisnaden.

Drie tot negen naden

De zijdelingse gele sacklernaden worden aan beide zijden verder benadrukt door geborduurde siernaden zoals Strangl, Strich of Espenlaub. Afhankelijk van het aantal siernaden dat aan de zaknaad wordt toegevoegd, spreek je van drie-, vijf-, zeven- of negennaads.

Bretellen of een broekriem

De broekriem of, eleganter, de leren riem wordt tegenwoordig steeds meer gebruikt om leren broeken vast te maken, vaak met een mooie gesp. De broekbrace of bretellen met een ganzenveer of in reliëf geborduurde stang is de oudere, luchtigere variant om de broek van de drager vast te houden. In Salzburg zijn bretellen van handgeweven Lungau-stof of bedrukt linnen populair.

Lederhosen: enkele feiten die bijna niemand weet

  • lederhosen horen bij Beieren – maar niet alleen. Als je aan lederhosen denkt, denk je onvermijdelijk aan Beieren. En natuurlijk is het waar dat dit soort broeken vooral in de grootste deelstaat van Duitsland een traditie heeft – maar niet alleen. Andere Alpenvolkeren zoals Oostenrijkers, Zwitsers en Zuid-Tirolers dragen ook graag lederhosen. Ook veel Nederlanders hebben de lederhosen ontdekt. Het is dus geen zuiver Beiers fenomeen.
  • Het is veel meer dan een mooi-weer-broek. Misschien klinkt het overdreven om leren broeken functionele kleding te noemen, maar ze kunnen wel degelijk meer dan de meeste mensen denken. Het hertenleer is aangenaam zacht en maakt de broek tegelijk robuust en slijtvast. Ze beschermen tegen barre weersomstandigheden, houden je warm in de kou en koel in de hitte. Ze verdragen ook goed vloeistoffen zoals regen of bier. Dus op een of andere manier is het toch functionele kleding.
  • Geen kerkelijke zegen voor lederhosen. De katholieke kerk houdt niet zo van lederhosen. Daarom zijn ze in sommige kerkgebouwen nog steeds taboe tijdens diensten. In 1913 verklaarde de aartsbisschop van München ze zelfs officieel "immoreel". De manier waarop leren broeken tegenwoordig worden gedragen, is echter vaak toleranter. Mensen mogen zelfs in lederhosen trouwen.
  • Goed gekleed in lederhosen. En daaronder? Deze vraag is een van de grootste mysteries rond leren broeken: draag je ze met of zonder onderbroek? Leren broeken horen nauwsluitend te zitten, en soms is er daardoor niet veel ruimte voor ondergoed, althans niet voor boxershorts met veel stof. Vandaag is de kwestie van de onderbroek een kwestie van smaak, maar tot de jaren veertig was dat anders. In die tijd werden leren broeken altijd "bodemloos" gedragen.
  • Er zijn overal vreemde plaatsnamen. De inwoners van Brandenburg hebben hun "Kotzen", Rijnland-Palts heeft "Busenhausen" en de inwoners van Thüringen hebben "Lederhose". De plaats die je passeert wanneer je over de A9 van Leipzig naar het zuiden rijdt, telt 267 inwoners, een kinderdagverblijf en een industrieterrein. En het heeft een coole naam, Lederhose.