De beste date op de grootste huwelijksmarkt ter wereld

Goed nieuws voor vrijgezellen die nog op zoek zijn naar een leuke date. Het oktoberfest staat namelijk bekend als de grootste huwelijksmarkt ter wereld. En dat komt omdat het klip en klaar is wie in is voor een afspraakje en wie niet. De dames laten met hun kleding zien hoe het met hun liefdesleven gesteld is. Makkelijk niet waar?? Nu nog even uitpluizen hoe het ook alweer zit. Want mannen, even voor de duidelijkheid, de diepte van het decolleté is minder belangrijk dan de stand van de strik. Tenminste, wanneer je uit bent op de beste date.

Hoe hangt de strik erbij?

Tijdens het oktoberfeest gaan de vrouwen gekleed als dirndl. Dat betekent dat ze een soort van boerinnenjurk dragen met daarop een bloesje met pofmouwen en een schort met strik òver de rok. De taille wordt ingesnoerd door een korsetachtig, geveterd hesje waardoor iedere dame ineens cup C of meer lijkt te hebben. Dit is de traditionele klederdracht van de deelstaat Beieren, maar ook in grote delen van Oostenrijk en de zwitserse alpen zul je deze trachtenkleding terugvinden. De strik staat symbool voor de “relatiestatus’ van de dame in kwestie.  Aan de strik van de jurk of dirndl kun je zien of een meisje of vrouw al dan niet meedoet aan die huwelijksmarkt. Het gaat er niet om hoe deze gestrikt is, maar wààr.

Links, rechts of in het midden?

De plek waar de strik zit, geeft namelijk de “status” aan. Verliefd, verloofd, getrouwd?  Er is zelfs een plek die aangeeft dat de dame weduwe of zelfs nog maagd is. Dit, in combinatie met veel drank en diepe decolletés, zorgt ervoor dat tijdens de oktoberfeesten heel wat nieuwe relaties tot stand komen. Kortom, het is geen Las vegas en je riskeert het niet dat je getrouwd terugkomt van het Oktoberfeest, maar het zou goed kunnen dat je een leuke date vindt.  Let daarbij vooral goed op de strik!

  • strik rechts geknoopt (voor de kijker zit ie dan links): dame is bezet
  • strik links: dame is vrijgezel
  • strik achter: dame is weduwe
  • strik voor: dames is maagd(!)

Handelsmerk van de levenslustige beieren

Back to the roots. Anders dan in Nederland, staat de trachtenkleding voor een stukje gemeenschapszin. Beieren wil laten zien dat Duitsers niet alleen maar streng en rechtlijnig zijn, maar juist ook zeer levenslustig. Het oktoberfeest en de trachtenkleding is bij uitstek het handelsmerk waar Beieren, maar ook steeds meer heel duitsland, trots op is. Een aanzoek doen in je lederhosen, het kan gewoon in Duitsland. En daarna een onvervalst liefdesliedje.

Dirndl voor de beste date

Zo is de dirndl, de Heidi achtig jurk die we hier vooral associëren met een diep decolleté, in Duitsland de inspiratiebron voor elegante, vrouwelijke kleding. Veel vrouwen maar ook hordes meiden, vinden de romantische look van de jurk met geveterd lijfje en top met pofmouwtjes  hartstikke gaaf, moi inclusief. Daar waar in het dagelijkse leven het onderscheid tussen man en vrouw net als hier, steeds minder opvallend is, wordt die in de trachtenkleding juist benadrukt. Mannen met stevige kuiten (stramme Wadln) en vrouwen met een flink bos hout voor de deur bepalen het ideale beeld van man en vrouw. Dat alles in een landelijke stijl, wat natuurlijk mooi past bij de verheerlijking van het boerenleven, toen alles nog overzichtelijk en eenvoudig was. Wie verlangt daar niet naar terug, al twitterend en facebookend?

Vrouwelijke en mannelijke lijn

Bij dat supervrouwelijke hoort natuurlijk ook een super mannelijke outfit. Denk aan houthakkers en boerenzoons en dan in een lederhosen met grof gebreide beenwarmers. Zie je het al voor je? Nou ik steeds meer. Wanneer ik in het begin lederhose hoorde, dacht ik aan de korte lerenbroekjes die een tweeling bij mij op de kleuterschool droeg. De spillebeentjes onder het vette, grijze leer, het zag er niet gezond uit. Maar dan een volwassen vent met lekkere stevige kuiten met een stoere lederhosen tot net boven de knie, dat is andere koek. Vooral als deze blonde guappo er een kek baardje bij draagt (nee, geen pijp ajb), dan is de lederhosen zelfs harstikke vet in combinatie met een trachtenvest. Een vest of jasje dat een beetje doet denken aan vilt en jagerstenu, maar wel heel natuurlijk, sober en daarmee heel cool, heel hip(ster).

Vintage look doet het goed bij je date

In Nederland zie je de laatste jaren ook bij vrouwen steeds meer belangstelling voor de vintage jurken uit de jaren 50 en 60. Ook hier vinden ze het als vrouw toch wel fijn om zo af en toe de onhandige dame op stiletto’s te kunnen uithangen. Want met een strakke kokerrok en van die naalden onder je schoenen heb je echt wel de arm nodig van een gentleman. Maar eer we toch met zijn allen op klompen de ideale partner uitzoeken, dat zal nog wel even duren. Gelukkig komen de oktoberfeesten steeds vaker naar Nederland, dus ben je op zoek naar een partner, ga gewoon eens naar een oktoberfeest! Sittard heeft bijvoorbeeld al jaren een meerdaags Oktoberfeest dat niet onder doet voor het Duitse origineel.

Leave a Reply