Carnaval voor oktoberfest liefhebbers

Carnaval oktoberfest

Carnaval voor alle oktoberfeest liefhebbers

Carnaval is goed nieuws voor alle oktoberfeest liefhebbers. Want waar de oosterburen bekend staan vanwege de oktoberfeesten, staat Nederland bekend om carnaval. En is carnaval niet eigenlijk één groot oktoberfest? Vanaf de 11e van de 11e kun je alweer losgaan. Vanaf dat moment is het één grote aanloop naar echte carnaval. Dat echte carnaval heeft meestal plaats in februari en duurt drie, soms wel vier dagen lang. In het zuiden heeft iedereen dan minstens een week vakantie. En aangezien de wintersportoorden dan al helemaal vol geboekt zitten, kun je je maar beter voorbereiden op een après ski feestje in eigen land: carnaval. Niet alleen leuk voor volwassen, maar ook voor de kids.

Lang leve de lol

Geef het volk brood en spelen en het blijft vredig in het land. Dat wisten ze al in de (romeinse) oudheid. Ook het carnaval is van oorsprong een zoethoudertje of misschien beter gezegd, een uitlaatklep waarmee “het volk” onder de duim gehouden werd. Voor de vastentijd aanbrak, mochten de mensen vier dagen lang net zoveel eten en drinken en feesten als dat ze aan konden. Er werd gezongen en gedanst en gedronken. Even mocht de stropdas los en het driedelig kostuum aan de wilgen.

Verkleed als Duitse Buben

Tijdens carnaval is het dan ook de bedoeling dat je verkleed gaat. Verkleed als een ander, een masker op en je voelt je zo vrij als een vogeltje. Iedereen is gelijk. Carnaval verbroedert, zoals het oktoberfeest verbroedert. Tijdens de oktoberfeesten verkleed je je toch ook? Doordat iedereen in een Lederhosen komt of Dirndl jurkje, valt het onderscheid tussen baas en employee weg. En dat komt de sfeer ten goede. Het zit nou eenmaal in ons dat we een ander beoordelen op zijn of haar uiterlijk. En ook dat wijzelf indruk willen maken op anderen, met onze kleding. Waarom zou er anders zoiets bestaan als een “herenkleding startpagina”?

Ganz glücklich

Op het moment dat de groepsdruk even wegvalt en we helemaal onszelf kunnen zijn, voelen we ons happy. Veel mensen raken in een soort roes tijdens carnaval, net als bij de oktoberfeesten. Niet vanwege al dat bier, hoewel dat natuurlijk best een beetje meespeelt, maar omdat alle neuzen dezelfde kant op wijzen: even alle zorgen achter je laten. Elk jaar komen er nieuwe liedjes bij (http://www.limburger.nl/cnt/dmf20161107_00028366/vleugelkes-van-patrick-van-de-weijer-carnavalsliedje-maastricht) en in Brabant heeft zelfs elke stad haar eigen lied. Ga je carnaval vieren, studeer dan op zijn minst één liedje in om mee te kunnen brullen

Auf geht’s!

Deden we dat maar vaker, dat onszelf zijn. Dan zouden vast meer mensen in Lederhosen naar de Supermarkt gaan en misschien zelfs naar kantoor. Want serieus, dat ding zit gewoon heerlijk comfortabel. En je voelt je toch een beetje anders in die Lederhosen. Maar let op, dat gevoel valt natuurlijk weg als iedereen er eentje heeft. Dus rest jou als lederhosen liefhebber niets anders dan je aan te sluiten bij de dichtstbijzijnde mannen Lederhosen community. Oeps, zijn die er nog niet? Nou dan richten wij er bij deze toch eentje op? We zitten te springen om jetz geht’s los verhalen, ook wanneer je helemaal niet van carnaval houdt. Want gelukkig is de eerste sneeuw al gevallen. Zum wohl!

 

Leave a Reply