Biergarten maken

Maak van je tuin een Duitse biergarten

De term biergarten laat zich moeilijk vertalen, maar “buitencafé” komt wat ons betreft het dichtste bij. Het begrip is afkomstig uit Beieren. In deze omgeving vind je in elk dorp wel een bordje met biergarten erop. Eigenlijk is het een openlucht horecagelegenheid.

De biergarten is een stuk cultureel erfgoed dat eind 19e eeuw is ontstaan. Kleine bierbrouwers zonder tapvergunning schonken in die tijd het bier buiten om zo de regelgeving te omzeilen. Tegenwoordig staat biergarten voor gezelligheid en ontspanning. Ook wordt de term biergarten veelal gebruikt op het oktoberfest. Duitsers zijn gek op de biergarten!

Klinkt gezelligheid, ontspanning en bier jou ook zo goed in de oren? Maak dan van je tuin een Duitse biergarten met onderstaande tips!

Inklapbare tafels en bankjes

Je kent ze vast wel de traditionele Duitse biertafels en banken. Deze inklapbare tafels en banken ken je vast wel van het jaarlijkse Oktoberfest in Duitsland. Voor je eigen biergarten in de tuin mogen deze dan ook niet ontbreken. In Duitsland is het zelfs zo dat terrassen zonder deze houten tafels en bankjes geen biergarten genoemd worden.

Houtsnippers of grind

De bodem van een biergarten in Duitsland is ook altijd bedekt met houtsnippers of grind. Dit is namelijk ook een van de eisen om je terras een biergarten te noemen in Duitsland. Een biergarten is bij onze Oosterburen namelijk een beschermd begrip.

Sfeervolle verlichting

Een ideale biergarten roept een gevoel van nostalgie op en is een sfeervolle plek om samen met familie of vrienden te genieten van een hapje en drankje. In een perfecte biergarten staat een grote kastanjeboom, maar de kans is minder groot dat je die in de tuin hebt staan. Wel is het erg leuk om sfeervolle LED verlichting snoeren in de tuin op te hangen. Kies voor zwarte snoeren en warme led verlichting.

Duits bier en lekkere hapjes

Met bovenstaande tips creëer je de sfeer van een echte Duitse biergarten in je tuin, maar daarbij mogen Duitse bieren en lekkere hapjes natuurlijk niet ontbreken. Kies bijvoorbeeld voor Duitse biermerken als Warsteiner, Bitburger, Löwenbräu Hefe Weisse, Franziskaner Hefe Weisse, Krombacher en Veltins. Maar ga ook gerust zelf op zoek naar lekkere Duitse biertjes.