Bier drinken als topsport

Bier drinken als topsport? Misschien denk je dat jij wel een medaille waard bent op komende olympische spelen. Je hebt mensen die altijd alle feestjes aflopen. Of eigenlijk alle gelegenheden waar bier geschonken wordt. Dat zijn nu net niet de types die je wilt hebben als je een speciale gelegenheid wilt vieren, zoals een verjaardag, jubileum, 25 jarig huwelijk of wanneer je vader eindelijk met pensioen mag. Want hoewel deze mensen zich graag “gelegenheidsdrinkers”ofwel “sociale drinkers plachten te noemen, laten ze geen gelegenheid onbenut om het glas te heffen. En dat kan aardig in de papieren lopen. Je hebt namelijk mensen die bier drinken als topsport beschouwen.

Wanneer drink je teveel?

Flessen, Bier, Vullen, Drinken, Bierfles

Bierdrinken als topsport

Daar is toch niks mis mee, hoor ik je al denken. Iedere topsporter moet afzien. Dus ook wanneer je bier drinken als topsport ziet. Toch wil ik ff zeuren, omdat de grens tussen gezelligheidsdrinkers, topsporters en alcoholverslaving veel minder groot is dan je zou denken. Juist de gezelligheidsdrinker is eerder de pineut, omdat er bijvoorbeeld perioden zijn dat het minder gezellig is in je leven. En iedere topsport weet dat je dagelijks moet oefenen om in vorm te blijven. Je gaat dan wel alle feestjes en partijen af, maar niet meer omdat je het gezellig vindt, maar omdat je behoefte hebt aan een pint. Vanaf dat moment is het oppassen geblazen.

Lange tenen en isolement

Degene die regelmatig te diep in het glaasje kijkt, heeft niet in de gaten dat hij (of zij) dat doet, maar de omgeving des te meer. En omdat de omgeving (vrienden, partners) in eerste instantie voornamelijk bezorgd zijn, levert dat meestal een hoop goede adviezen en rad op en soms wat speelse plagerijen. Maar onze gelegenheidsdrinker schenkt er geen aandacht aan en zet iedereen die vindt dat hij minder zou moeten drinken, achteloos aan de kant. Soms wordt degene zelfs boos, omdat er een tere snaar is geraakt. Op de lange duur komt de alcoholist alleen te staan en tref je hem alleen nog maar aan op zijn barkruk aan de plaatselijke toog.

Kinderen en dronken mensen spreken de waarheid

Achter deze spreuk verschuilt zich menig alcoholist. Maar helaas is “de waarheid” in de ogen van iemand die regelmatig te veel drinkt, iets heel anders dan de werkelijkheid die zich afspeelt in de nuchtere wereld. Uiteraard schuilt er waarheid in het gebral van de dronkaard, maar meer is het de onvrede met het eigen bestaan dan het plezier dat diegene heeft in het gezelschap van de ander. Dus voel je niet aangesproken, maar zoek je heil bij iemand anders. Bezoek lekker alleen wat feestjes of een feestavond of ga op dansles.

Waar begint verantwoordelijkheid van de kastelijn?

De uitbater van een kroeg, of de organisator van het feest, is deels verantwoordelijk voor de hoeveelheid drank die iemand verstouwt. Maar hoe zit dat nu op zo’n oktoberfeest, waar per persoon per dag minimaal zo’n 6 liter bier genuttigd wordt? Laat me je geruststellen; als je dat één keer per jaar doet, is er niets aan de hand. Niet met jouw sociale leven en niet met je lever. Maar helaas zal je na veel minder bier al tegen de vlakte gaan, als ongeoefend drinker. Dus degene die dat gemiddelde wèl halen, zullen dat zeker vaker doen dan eens per jaar. Waarschijnlijk wordt er wekelijks voor geoefend, nog waarschijnlijker is dagelijkse consumptie om dit topssport-drinken-festijn de volledige 6 dagen vol te houden. Je kunt het vergelijken met carnaval.

Geniet, maar drink met mate

Laat dit nu niet je plezier vergallen, want niet iedere bierdrinker eindigt zoals André Hazes. Meestal gaat in de loop van de jaren de lol er vanzelf af, omdat je lichaam het niet meer volhoudt. Ook hier gaat de vergelijking met topsport op. Na je 30e is een nachtje doorhalen veel minder vanzelfsprekend dan toen je 20 was. Drink lekker je halve liter Grolsch, Jupiler of welk bier ook maar jouw favoriet is. Vul dit dieet aan met veel water en vitamine B en je hebt dikke kans dat je 100 wordt. Zolang je maar een sociale drinker blijft, die geniet van andermans gezelschap en ook na een paar glaasjes, nog aandacht heeft voor de behoefte van de ander. Om op tijd naar huis te gaan bijvoorbeeld.

Nuttige links voor een leuke feestjes voor topsporters

Ben je ervan overtuigd dat je nog in de bloei van jaren zit en kun je nog geen feestje missen, kijk dan op feestartikelen startpagina. Want om te laten zien dat het je niet alleen om de inhoud (van de bierglazen) gaat, kom je natuurlijk geheel verkleed naar ieder feestje. Een echte topsporter herken je per slot van rekening aan zijn tenue. Zorg dat je in stijl komt, bijv. in de lokale klederdracht (kijk op klederdrachten startpagina) zo blijf je een graag geziene gast! Uiteraard is de lederhosen per definitie geschikt voor bier drinken als topsport, maar op een bruiloft is een smoking misschien toch net iets gepaster.

Leave a Reply