Polka swingend? Bei mir bist du schön!

polka lederhosen

De polka en de wals, dat zijn mijn associaties met fanfare, orkesten en kapellen. Swingen met de blaaskapel, ik had het niet voor mogelijk gehouden. De eerste keer dat ik me liet meevoeren op de maten van de blaasmuziek was tijdens carnaval, ten tijde van de milleniumwisseling. Eigenlijk wist ik op dat moment niet eens dat er nog überhaupt jongelui waren die zo gek waren om in een dweilorkest plaats te nemen, maar ook die misvatting was ik na vier dagen bier drinken en polonaise, helemaal kwijt. Ben je op zoek naar recreatie en ontspanning, dan is er niets beters dan uit je dak gaan op met een dweilorkest. Op zoek naar lekkere swingende blaasmuziekbandjes stuitten wij op de website van de Isseltalermusikanten. Tussen alle wals en polkadeuntjes (je moet maar een hekel hebben aan de tuba) vielen er een paar compleet uit de toon. In positieve zin wel te verstaan. Genieten maar!

Woodstock der Blasmusik ( ja, bestaat echt;))

Dat anno 2018 ook de fanfare net zo kan swingen als de Soul of Spanish Harlem bewijzen de Brauhausmuzikanten wel. Kijk maar eens naar deze clip, opgenomen tijdens het Woodstock der Blasmusik (weliswaar in 2017). Nou vind ik woodstock wel een heel erg ver gezochte combinatie met Isseltalermusikanten, maar goed, als ze maar lol hebben, en dat hebben ze. En kijk eens hoe jong ze allemaal zijn. Van dikke buiken van een brauhaus verleden nog niets te bespeuren. Let ook gelijk op de kleding van de heren. Die Lederhosen mogen er zijn en wat zijn de trachtenvestje mooi gecombineerd! En wanneer je niet helemaal zeker weet of je je sokken op de juiste wijze draagt ziet hier het goede voorbeeld: lekker laten zakken.

Van heel ander kaliber zijn de Fidelen Münchhauser. Die spelen echt van die mierzoete muziek, maar de dirigent en de man op de bekken (is dat niet Pim Michels himself??) laten zien dat ze er wel degelijk om kunnen lachen. De clip is alleen op youtube te bekijken. Dus bij deze de link. Ook dit orkest gaat geheel in lederhosen en je ziet meteen dat lederhosen altijd goed staan, of je nu 80 of 180 kilo weegt:).

Haaksberger breuder blaasorkest kan het ook

Maar niet alle goede muziek komt van ver. Ook Nederland telt blijkbaar verschillende orkesten en orkestjes die zich gespecialiseerd hebben in de polka de wals en andere bömische geluiden. Nu moeten je oren dat getrompetter natuurlijk wel kunnen verdragen, dus heb ik hier nog eentje die niet al te luid is. Zelfs met een flinke kater klinkt deze mp3 nog redelijk lieflijk. Misschien een goeie ringtone om wakker te worden? .

Tip voor kleding polka orkest

Jammer wel dat de lederhosen door de Nederlanders wat minder stijlvol gedragen wordt. Op de één of andere manier nemen we het niet zo nauw met de lengte van de broek, de kleur van de sokken en de hoogte van de bretels.

Witte Alpensokken nodig?

Tip voor als je als club in lederhosen gaat optreden: zorg dat je van te voren afspreekt hoe lang de lederhosen is en op welke hoogte de bretels gedragen worden. Natuurlijk draag je de witte sokken gewoon laag en draag je allemaal eenzelfde kleur hemd en soortgelijk trachtenvest. Lukt dat niet, dan kun je natuurlijk ook gewoon even contact opnemen met Pim Michels. Die steekt jullie graag in het nieuw!

Leave a Reply