Achterhoek het nieuwe Beieren van Nederland?

Achterhoek beter dan BeierenAchterhoek beter dan Beieren

Onopvallend bekruipen de schlagers de Nederlandse bodem. Tenminste, die indruk heb ik. Heel geleidelijk aan zie je de mening over Duitsland veranderen. Waren het in de jaren 70 nog onze aards vijanden, als was het maar omdat ze zo goed kunnen voetballen, langzamerhand verdwijnt de rivaliteit en begint de Duitse cultuur te boeien. En dan vooral in onze eigen Achterhoek, het land waar het leven zo goed is dat er maar liefst 11 brouwerijen huizen.

Leve de gemütlichkeit

Die gemütlichkeit, het goede leven en de mooie natuur spreekt steeds meer mensen aan. Hoewel niet iedereen onmiddellijk in een lederhosen klimt wanneer hij erop uit gaat, is ook de aandacht voor dit kledingstuk in de lift. Natuurlijk houdt die belangstelling gelijke tred met de opmars van het Oktoberfeest in Nederland, maar ik zie ook verband met het feit dat de slechte naam van alles wat Duits is, zo langzamerhand aan het oplossen is als een Alkaseltzertje in een glas water, the morning after.

Zangeres van het Nederlandse lied

Het begon korte tijd geleden met de aankondiging van de openlucht tournee van Brigitte Kaandorp. ” Een show met een lach en een traan en ongegeneerd meezingen met schlagers” las ik in de flyer van het plaatselijke openluchttheater (Cabrio). Nu heeft Brigitte Kaandorp al jarenlang een ereplaatsje in mijn hart, omdat ze zo herkenbaar is in haar liedjes, deze zangeres van het Nederlandse lied.

Grote behoefte aan inhaken en meezingen

En dat nederlandse levenslied wijkt niet zoveel af van de Duitse schlager. En zo gebeurde het, dat ze tussen de grappen en grollen door, het publiek meekreeg in dat ongegeneerde meezingen. Nou ja ongegeneerd, dat ging niet voor iedereen op. Want zonder enige roesverwekkende middelen lukt het menigeen niet om in te haken en mee te blèren. Zodoende ontstonden al snel lange rijen bij de verkoop van consumptie munten.  Zo niet de rest van het tot de nok toe gevulde theater. Het voltallige publiek, 900 man en vrouw sterk, ging aan de schlager.

Het levenslied nog nooit zo populair

Het levenslied van Brigit is misschien niet hetzelfde als de Duitse schlager, maar toch is het onderbuikgevoel aanwezig. Het lied dat “verbrudert”,  samen zingen, samen drinken, samen klinken, dat is toch uiteindelijk waar het leven om draait als je het goed beschouwt. En zo is vereenzamend, want veel te individualistisch aangelegd Nederland, toch rijp voor gemeenschapszin. Iedereen wil tenslotte ergens bijhoren, deel uitmaken van een club.

Club voor lederhosenliefhebbers opgelet

Goed nieuws dus voor de club van Lederhosenliefhebbers. Ik voorzie gouden tijden. Iedere zaterdagavond aan de stamtafel het glas heffen, spijker slaan en lederhosen trekken, dat is nog eens ontspannen. De goede oude tijd keert terug. De dames gaan weer in dirndl, zodat de heren zich niet het hoofd hoeven te breken over de bedoelingen en de beschikbaarheid van de dames.

Datingsites overbodig

Weg met Relatieplanet, Tinder en vooral Second love. De populaire online koppelsites worden overbodig wanneer de dames hun schortje naar behoren knopen. Strik van voren, de dame is vrij. Ze is zelfs nog maagd. Strikje links, de dame is vrijgezel. Voor de kijker rechts dus voor alle duidelijkheid. De rest is bijzaak, dus heren, verspilde moeite. Voor de zekerheid wel ff informeren, al leer ik de nieuwkomers dat ze nooit als eerste zin dienen te vragen naar de burgerlijke staat van de vrouw in kwestie. Net als het not done is naar de leeftijd te informeren. Hoezo Nederland progressief? De doorsnee Nederlander is in en in conservatief, eet om vijf uur aardappelen, vlees, groente en houdt er boven alles van, dat je op tijd komt. Zeker wanneer je wilt mee-eten. Maar liever niet.

Welkom in Bieriana

Pünktlichkeit zijn we dus al. Nu nog ons eigen Beieren. Ik stel voor dat de Achterhoek die plaats in neemt. Deze streek staat toch al bekend om de hoge graad van gezelligheid, landelijkheid en de hoge consumptie aan liters goudkleurig vocht. Ik denk alleen dat er een probleem is met Bavaria, de naam waaronder deze zuidelijke staat van de bondsrepubiek Duitsland ook bekend staat. Maar daar komen ze vast wel uit, met hun 11 lokale bierbrouwerijen. Bieriana?

Als middelpunt van deze germanische feestcultuur kiezen wij de Lederhosenwinkel.

Zie jij nog verschil met het Oktoberfeest bij de oosterburen? Ik zie vooral de overeenkomsten, wat jij. Inhaken en meezingen dus.

Leave a Reply