Aapjes kijken

LEderhosen aapjes

Aapjes kijken in München

De oktoberfeesten zijn begonnen. 17 september om precies te zijn. De bezoekers aantallen vallen tegen. De schuld wordt gegeven aan het weer. Maar wie goed luistert naar de Duitsers heeft het allang begrepen, het Oktoberfeest in München is niet leuk meer. Te groot, te massaal, te toeristisch. Beter kun je in één van de kleinere plaatsen het oktoberfeest gaan vieren. Waarschijnlijk ben je dan goedkoper uit ook. Want in München kosten de bieren meer dan €10,00. Omgerekend naar Nederlandse maatstaven trouwens nog steeds een prikkie.

Borsten, bier, bratworst en blaaskapellen

Mensen die komen kijken naar mensen in Lederhosen en alpenhoedjes op die biertjes drinken. En stiekem vooral voor de mooie vrouwen, want de decolletés van de dirndls zijn eigenlijk best wel stout. Of moet ik zeggen fout? Het maakt natuurlijk niets uit want het Duitse oktoberfeest zit vol foute elementen maar is daarom niet minder gezellig. Alleen is een feest natuurlijk niet leuk als er publiek op afkomt dat niet mee doet en daar begint het op te lijken. Aapjes kijken. Hopen dat iemand met zijn zatte kop van een tafel lazert of zijn lederhosen laat zakken of spontaan de horlepiep gaat dansen. De traditionele dans heet trouwens shuhplattern en is nog niet eenvoudig om uit te voeren wanneer je ‘m om hebt. Tja het is maar wat je leuk vindt. Het lijkt wel een beetje op ramptoerisme.

Er moet meer bier gedronken worden

Reken zelf maar uit. 6,5 miljoen bezoekers en 6,5 miljoen liter bier. Dat is toch niet echt doordrinken als je dat over 16 dagen uitsmeert. Nu blijven de meeste bezoekers dan ook geen 16 dagen maar toch. Al zouden ze allemaal maar één dagje meedoen dan is een liter toch nog steeds wel een beetje weinig. Als het dan wat zwaarder bier dan wij gewend zijn. Het bier dat speciaal voor het feest gebrouwen wordt lijkt wel wat op bockbier dat ook sterker is dan gewoon bier. Het oktoberfeest biertje heeft namelijk 6,5% alcohol. Het kan niet anders of er wordt te weinig gedronken op de bierfeesten. De diehards daar gelaten, komt het publiek om te kijken en daar komt narigheid van.

Oktoberfeest, familiespektakel?

Nu heeft München er ook wel alles aan gedaan om juist dat zuipimago een beetje weg te werken. Er zijn speciale plekken ingericht voor mensen met kinderen en ook is er de laatste jaren geprobeerd wat meer rust te krijgen op de wiese. Overdag frühshopppen, dat kan natuurlijk nog steeds, maar dan wel onder het genot van de plaatselijke blaaskapel. “Moderne” muziek mag pas ’s avonds. Zo blijft het toch een beetje een traditioneel feest. Voor andere regeltjes, kijk op http://www.hln.be/hln/nl/1901/reisnieuws/article/detail/2881517/2016/09/20/Oktoberfest-voor-dummies-Te-korte-dirndl-is-uit-den-boze.dhtml

Let op alcoholcontroles tijdens de oktoberfeesten

Over blazen gesproken, mocht je toch meer dan die liter bier willen gaan nuttigen let dan op je alcoholpromillage. Ook in Duitsland wordt volop gecontroleerd. Stel dat je ’s morgens vroeg om 10.00 uur begint met bieren en dan zo’n 3 maßen wegwerkt (12 glazen) dan mag je pas om 01.00 s nachts weer rijden. Oftewel, zoek een bob of blijf lekker slapen. En drink je meer dan 3 van die pullen, nou, dan kun je de volgende ochtend ook nog een boete riskeren.

Leave a Reply