10 dingen die je kunt doen met een lederhosen

Schlagerfestival

10 dingen die je kunt doen in een lederhosen

Natuurlijk is een lederhosen voor Nederlanders op de eerste plaats een party hose. Zodra er iets te vieren valt en er lekker veel bruine pretpalen gekanteld worden, zit je met een lederhosen goed. Wat te denken van:

  1. De vierdaagse van Nijmegen bezoeken. Wie denkt dat de vierdaagse alleen voor sportieve wandelaars is, heeft het helemaal mis. Je hoeft alleen maar naar het muzikale programma te kijken en je begrijpt wat we bedoelen. Zoveel feestbands kom je nog niet eens tegen op de grootste muziekfestivals zoals bijv. Lowlands of Pinkpop. Ik stop wanneer ik bij 99 ben en ben dan pas pagina 2 van het 14 pagina tellende muziekprogramma. Er is voor ieder wat, dus ook voor de schlagerliefhebber. Zelfs Kennèh, onze Achterhoekse folkband met trekzak, is van de partij. De website vermeld “Gedurende 7 dagen treden meer dan 3.000 artiesten op, verspreid over 38 locaties”. En het is nog helemaal gratis ook.
  2. Een dagje stappen op de kermis van Tilburg. Kermis is feest en helemaal als je kiest voor de grotere evenementen. In Tilburg hoef je niet te kiezen, want het is èn kermis, èn carnaval èn zomerfeesten. Mooi dat die lederhosen hier helemaal op zijn plaats is.
  3. De aprés ski feestjes of moeten we zeggen avant ski……want er zijn volgens ons heel wat mensen die NOOIT op de ski staan maar wel dol zijn op de après ski party. En je hoeft er niet eens voor naar winterbergen of Tirol. Ook in Nederland kun je overal feesten bijwonen in Tiroler stijl en natuurlijk mag je lederhosen dan niet ontbreken.
  4. Schlagerfestival bezoeken. Deze ligt voor de hand, behalve dan dat je misschien niet wist dat je voor een schlagerfestival niet naar Duitsland hoeft. In Kerkrade heeft jaarlijks het Schlagerfestival plaats. Voor dit jaar ben je daar te laat tenzij je op 14 oktober naar de Schlagernacht in Zwolle Hij valt misschien samen met je favoriete oktoberfeest, dus wel ff checken!
  5. Houthakkersfeest bijwonen in lederhosen. Misschien ben je een beetje vreemde eend in de bijt, toch zal je met je heren lederhosen en houthakkershemd en bergschoenen beslist niet misstaan in het bonte gezelschap woudreuzen in Lage Vuursche.
  6. Zomercarnaval van Rotterdam. In je lederhosen val je waarschijnlijk niet eens op tussen al dat bonte gevederte. Maar een korte broek is in ieder geval wel helemaal op zijn plaats bij dit carnaval in tropische sferen. Caramba!

Er zijn ook heel serieuze dingen die je kunt doen in een lederhosen. Per slot van rekening is deze Duitse leren broek van oorsprong een werkbroek die tegen een stootje kan. Wanneer je je mooiste lederhosen aantrekt betekent het dat er een plechtigheid in aantocht is. Daarom kun je natuurlijk ook heel goed je lederhosen gebruiken bij:

  1. Je aanstaande op originele wijze ten huwelijk vragen valt niet mee. Maar wanneer jij in Lederhosen op de knieën gaat, zal ze dat niet snel vergeten!
  2. Paddenstoelen zoeken en “naturforschen”. De lederhosen is bij uitstek geschikt voor uitstapjes in de natuur. Met zo’n leren broek word je al snel verwart met een local en zal menig toerist je de weg vragen. Lachen natuurlijk om die eens flink op het verkeerde been te zetten. Om je outfit compleet te maken moet je dan wel hoedje met veer opzetten en liefst een geweer over de schouder hangen, of is dat nou weer een beetje overdreven?
  3. Sportief doen. Sleetje rijden ken je natuurlijk al, maar wist je dat het spekgladde zitvlak van de lederhosen ook perfect geschikt is om mee te heuvel af te roetsjen? Wie het niet gelooft moet maar eens gaan googelen, er zijn zelfs heuse wedstrijden van.Of gewoon een stukje lopen kan natuurlijk ook, zeker wanneer je in de bergen vertoeft. Trouwens menig hockeyfeest wordt ook opgeleukt met een lederhosen, dus waarom niet een hele wedstrijd?
  4. Officiële lederhosen wedstrijden. Of je dit serieus moet nemen weet ik niet, maar de Duitsers in ieder geval wel. In de streek van Beieren en de Algau vinden er regelmatig wedstrijden plaats in lederhosen. Ouderwets spijker slaan, over een twee meter hoge houtstapel springen en rennen door grote hopen met hooi en stro vormen onderdeel van een hindernisbaan waarbij ook Dirndls bezocht worden.

Waarschijnlijk zie ik nog van alles over het hoofd. Maar één ding staat vast, heb je geen zin om iets IN een lederhosen te doen (behalve dan de geraniums van je oma), dan kun je hem altijd nog gebruiken bij het beruchte lederhosen ziehen. Je begrijpt het al. Een soort touwtrekken, maar dan anders. Of Lederhosen hangen, waarbij het de kunst is zolang mogelijk te blijven hangen aan de pijpen van een lederhosen. Lekker met vet insmeren en genieten!

Heb jij ook een leuke activiteit in Lederhosen, laat het on dan weten! Liefst met foto natuurlijk.

 

Leave a Reply