Wat is een lederhose

wat is een lederhose

De lederhose, het woord zegt het al, is een leren broek die is ontstaan uit de tradities in Zuid-Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Tirol. Voor ons oogt de lederhose misschien als ouderwets, maar in sommige streken wordt deze kleding nog dagelijks gedragen. Hier is het helemaal niet ouderwets, maar sluit het aan bij de identiteit van die streken.

Het kledingstuk is oorspronkelijk een bergklederdracht. Er zijn twee varianten van de lederhose, een korte broek en een lange broek. De korte broek werd vooral tijdens het werk gedragen en de lange broek wanneer er iets gevierd werd. Vaak zie je dat er bij de lederhose ook leren bretels wordt gedragen. Het is je misschien ook opgevallen dat men geen sokken draagt maar kniekousen en om het helemaal compleet te maken en vooral ook functioneel, draagt men een brede leren riem die als portemonnee werkt.

De lederhose werd vroeger door de laagste rang van de bevolking gedragen en dankzij de adel wordt deze broek nog steeds gedragen. Hij heeft ervoor gezorgd dat de hogere klassen deze ook gingen dragen. De lederhose draagt een hele geschiedenis met zich mee en wordt gedragen op feesten zoals Oktoberfest in München en carnaval. Lijkt het jou ook leuk om tijdens een van deze feesten een lederhose te dragen, neem dan een kijk in ons assortiment lederhosen.