Wat betekent O'zapft is!?

Je gaat met een paar vrienden voor het eerst naar een Oktoberfest en uiteraard wil je je dan wel van tevoren verdiepen in de tradities die horen bij het Oktoberfest in Duitsland. Je hebt weleens gehoord van de term "O'zapft is!”, maar wat betekent deze uitdrukking precies? Hieronder meer informatie over de betekenis "O'zapft is!" en waarom dit geroepen wordt tijdens het Oktoberfest.

Geschiedenis van O'zapft is!

Thomas Wimmer, de vroegere burgemeester van München, liep na het openen van de "Münchener Elektro-Messe 1in 1950 naar een grote tent toe om feest te vieren. Alle fotografen en verslaggevers van kranten hadden zich hier verzameld om hem te ontmoeten en te zien hoe hij de opening voor het officiële Oktoberfest zou verrichten. Hij droeg de eerste liter bier op aan de stad waar hij burgemeester van was en het Oktoberfest. Tot op de dag van vandaag gaat het eerste biertje op het oktoberfest in München naar de burgemeester die op dat moment in dienst is.  

Betekenis van O'zapft is!

Het Oktoberfest duurt officieel 16 dagen en iedereen wordt geacht om Oktoberfest kleding te dragen, dus een lederhose voor de mannen en de vrouwen lopen rond in een dirndl. Vrijwel elke nationaliteit is aanwezig op de vele Oktoberfesten die Duitsland rijk is, omdat iedereen van over de hele wereld wel eens met eigen ogen mee wilt maken hoe het eraan toe gaat tussen de duizenden bierdrinkende mensen in een volle tent. Vaak zit het bier bij de entree inbegrepen of koop je het bier met munten. Er zijn alleen maar liters bier verkrijgen oftewel een Maß vol bier. Als je geluk hebt, kun je via-via een eigen tafel voor jou en je vrienden reserveren, maar meestal word je ergens aan een tafel gezet en kan het feest voor jullie beginnen. De burgemeester van München roept de zaterdag van de start van het oktoberfest tijdens het drinken van het eerste maß met bier om 12.00 uur elk jaar "O'zapft is!" wat zoiets betekent als ‘het is getapt’, wat ook gelijk de aftrap vormt van het jaarlijkse Oktoberfest wat overal in Duitsland plaatsvindt, maar oorspronkelijk dus is gestart in München. Het is dus zeker aan te raden om eens in je leven een Oktoberfest bij te wonen met enkele vrienden of vriendinnen in Duitsland.