Lederhosen-misvattingen

Drie misvattingen over de lederhosen (of juist niet)

  1. Foute Duitse broek

Natuurlijk is de lederhosen een klein beetje Duits, maar ook een beetje Oostenrijks en gewoon heel erg Alpine en traditionele bergkleding voor natuur georiënteerde mensen, niks mis mee dus. Bovendien is Beieren eigenlijk helemaal geen Duitsland, getuige de naam van deze bijzondere grote deelstaat van Duitsland: Freistaat Beieren, ’t liefst zouden ze niets met hun gortdroge noorderburen te maken hebben. Want Beieren staat voor bourgondisch, gastvrij en vriendelijk, eigenschappen die wij niet direct aan onze oosterburen toedichten.

  1. Vieze vette lederen broek

Een leren broek stop je niet in de wasmachine en de lederhosen mag in Beieren lekker speckig worden. Dat klinkt bijzonder onappetijtelijk, maar denk eens aan je schoenen. Geen mens denkt erover om zijn (berg) wandelschoenen in de wasmachine te gooien en zo gaat het ook met de lederhosen. Dat broekje wordt echt niet dag en nacht gedragen, heeft tegenwoordig zelfs een mooie voering en, in tegenstelling tot de schotse rok, hoor je er gewoon een onderbroek onder te dragen, heren. Trouwens, vlekken kun je er best uit verwijderen, net zoals je vlekken uit je lederen of suède bankstel haalt. Voor de echte properen onder ons, zijn er zelfs manieren om de lederhosen geheel te wassen, maar laat dat wel aan de profi over. Of check onze blog.

In Oostenrijk vinden ze er overigens niet dat een lederhosen er mooier op wordt naarmate hij viezer is.  Een Oostenrijker kun je dan ook gemakkelijk onderscheiden van een Beierse lederhosen drager vanwege zijn schone en geborstelde lederhosen.  Weet dat beide partijen dat zeer op prijs zullen stellen wanneer je ze niet met elkaar verwart.

  1. Bierbuik en onderkin vast onderdeel

Lederhosen worden niet alleen gedragen door de gepensioneerde jagers. Steeds meer jongeren hechten ook aan de traditionele kleding, al is het maar om te laten zien waar hun würzel  liggen. Ook het bijbehorende shuhplattern, dat wij nogal minachtend betitelen met djienkletsen, is een uiterst serieuze en sportieve volksdans, die, mits beoefend door een aantal mooie, jonge gespierde blonde goden, uitermate plesant is om naar te kijken, dames!

Kortom.

Lederhosen staat voor echt, eerlijkheid en gastvrijheid en daar hoort zeker een grote krug met bier bij. Hoe meer zielen, hoe meer vreugde en daarom schuift men graag aan lange houten tafels aan om gezellig in de biergarten met wildvreemden het glas te  heffen. Verbroedering volgt vanzelf. Het beroemde weizenbier wat zo lekker is dat zelfs vrouwen er als een blok voor vallen. Fris bier gemaakt van tarwe waar je niet sloom en vadsig van wordt, maar dat gewoon een prima dorstlesser is zonder vervelende bijverschijnselelen de morning after (heb je toch een wat licht gevoel, dan ga je gewoon frühshoppen, want anders dan bij ons de klok van vijf uur, kan er in Beieren om 11.00 ’s morgens al een pintje gedronken worden.

Volgens mij genoeg reden om eens af te zakken n (richting Zuid Duitsland) . Weet jij al waar jij dit jaar naar toe wil met vriendin, vrouwlief of, gewoon de hele familie?