Oktoberfest niets voor dames

Heb het over lederhosen en het gaat over mannen. Mannen in leren broeken en blauw geruite hemden, gewapend met een flinke pot bier, die gebroederlijk de camera in stralen. Nooit een glimps van een dirndl, of gaan de mannen daar nog naar op zoek? Je zou dus al snel kunnen concluderen dat lederhosen een mannenzaak is.

Oktoberfestenrussch

Het zal aan mij liggen, dat ik er iets achter zoek. Waarschijnlijk zijn de vrouwen van de 'lederhosenmannen' gezusterlijk aan het winkelen op de plaatselijke boerenambachten markt of zitten lekker in de sauna. Ze  vinden het vast heul niet erg dat de mannen eens flink uit hun dak gaan tijdens de oktoberfessten russch. Buben bleiben buben,  en meer van dit soort niet geëmancipeerde , #jezelfalsvrouwwegcijferenden teksten.

Hefe Weizenbier

Maar dan de mannen. Die nemen al snel aan dat vrouwen afhaken omdat die niet van (veel) bier houden. Volgens mij hebben ze het dan goed mis. Want dames zijn gek op wit bier. En laat het beste bier uit Beieren nu eens Hefe weizen bier zijn, dat net zo geliefd is onder mannen als vrouwen? Uiteraard niet alleen om die te serveren!

Tarwebok en tarweboer doet het top bij vrouwen

In Nederland zijn er al veel vrouwen die het witbier hebben ontdekt. Ze drinken een Hoegaarden of Wieckse Witte met citroen, omdat het zo lekker verfrissend is. Maar geef die dames eens een Weizen en ze zijn verkocht. Het gaat alleen niet om hetzelfde product. Weizen is gemaakt van tarwe in  plaats van gerst, vandaar dat het zo lekker fris en minder bitter is!

Samen aan de lederhosen traditie

Ik zou dan ook zeggen, neem je vrouw eens mee naar de oktoberfeesten en kijk eens wie het dan het langste volhoudt. Of start lekker basic met een korte vakantie richting Beieren en verlustig je samen in de vele soorten Weizen die er verkrijgbaar zijn in Beieren. Verbaas je over de prachtige vorm en kleur van de hoge (halve) liter glazen en geniet.

Sprookjes beleven in Beieren

Bezoek ook eens een kasteel, zoals kasteel Kaltenbach. Dan ontdek je dat er nog veel meer is dan het oktoberfeest. In kasteel Kaltenbach worden regelmatig seizoensfeesten gehouden en ja, ook daar draait het om Hefe weizen!

Witbier in Nederland

Zelf ben ik eens in het schap gaan neuzen van de lokale supermarkt en was verbaasd dat het aanbod zo uitgebreid was. Paulaner bevalt persoonlijk erg goed, maar König Ludwig weissbier is zeker niet te versmaden. En zo ontdekte ik kasteel Kaltenberg, dat werkelijk een sprookjesachtig mooi kasteel is. Iets waar ik als kind van droomde nadat ik voor het eerst kennis had gemaakt met Doornroosje.

Lederhosen dames, kom op!

Wisten de lederhosen dames dat Beieren vol zit met dit soort Märchen? En dat je onderweg zelfs een heuze sprookjes route kunt rijden? Nee? Als ik een lederhosen vrouw was, zou ik het wel weten. De volgende keer als manlief abreist richting München, ging ik mee. Met de kinderen ;)