bierkennis

HOEVEEL WEET JIJ EIGENLIJK VAN BIER?

Bier is bitter, bier is best, bier is beter dan de rest. Als dat zo ongeveer jouw niveau van bierkennis beschrijft, dan wordt het tijd voor een cursusje bierdrinken.  Wie een bierdiploma haalt, kan zelfs bierista worden. Bierista? Ja een soort  van sommelier (zo eentje die praat over wijnen alsof hij het over een exotisch recept voor couscous heeft), maar dan voor bier.

Bierkennis 3.0

Leuk wanneer je in de horeca werkt, maar ook leuk voor degene die de vakantie en daarbuiten, het liefst doorbrengen op het terras met een halve liter onder handbereik. Verbluf je medemens, vriend en vijand, met bijzondere weetjes over het bierproces (en dan hebben we het niet alleen over de basis ingrediënten hop, gerst en water, maar over bierkennis 3.0).

Alcolvrijbier dat niet te onderscheiden is van “echt”

Zo’n biercursus is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens lekker.  Je krijgt namelijk 12 biertjes meegestuurd als lesmateriaal. Niet om achter elkaar soldaat te maken natuurlijk, maar om je eens wat nieuws te laten proeven. Uiteraard is de hele hele biercursus een soort van marketing truc, maar er zijn wel grotere katten in zakken te koop. Je kan er after all, ook geld mee besparen. Bijvoorbeeld omdat je nu precieus weet welk bier je wel en welk bier je beter niet kan kopen wanneer je een lekker alcoholvrijbiertje wilt proeven.

Nooit meer geëmmer over bier

Beetje kennis over wat je drinkt kan geen kwaad. Los van het alcoholpromillage, is er nog een hoop meer te weten over je favoriete gerstenat. Wist je bijvoorbeeld dat in de middeleeuwen, de gezondheid van de mensen met sprongen vooruit ging toen ze bier in plaats van water gingen drinken?

Nederlandse bierrevolutie in Amsterdam Noord

Het is dus geen schijn, er komst steeds meer bier. En uiteraard heeft dat impact op het imago. Was bier ooit wat de Zware van Nelle was van de bouwvakker,  bier krijgt een alternatief  tintje. Misschien gruw je ervan, maar ik weet zeker dat je vriendin je liever een fles Manneliefde cadeau doet (een biertje van Oedipus gebrouwen met Szechuan peper, lemon grass en Sorachi Ace Hop). Sterke, waarschijnlijk drinkt ze hem zelf ook nog eens op!

Spannende biertjes

Het beetje boertige imago van bier wordt dus opgepoetst tot iets avontuurlijks. Was ooit een Mexicaans hoofdpijn biertje (Corona) met een stukje lemon al het toppunt van avontuur, nu draait de gemiddelde terras bezoeker zijn hand niet meer om voor een Oersoep Chain smoker.  Een biertje dat naar rook smaakt. Lekker voor degene die dol zijn op rookworst, of het roken eigenlijk nog steeds niet hebben afgeleerd.

Eén nadeel: waar blijft het bier?

Spanning en avontuur, soi! Maar waar blijft het bier? Aal die speciale biertjes hebben maar één groot nadeel, ze smaken niet meer naar bier. Dat ijskoude, koele, bittere tintelende drankje dat oh zo dorstlessend is en zo fantastisch smaakt, vooral op vrijdagmiddag? Herken je de ergernis, wanneer de barman er veels te lang over doet en je ben jij er ook zo eentje die als hij bier bestelt gewoon een fluitje, vaasje  of pulletje (liefst meteen twee) voorgeschoteld wilt krijgen in plaats van  de bierkaart? En wist je dat bier altijd beter smaakt in een lederhosen?